Látnivalók - Ágfalva és Sopron

Látnivalók - Ágfalva és Sopron

Ágfalva: egy különleges településElhelyezkedése:


Varázslatos kis falu az Alpok lábánál, Soprontól mindössze 4 percnyire.

A gyönyörű, tiszta levegőjű falunak az üdítő leheletét lomberdeiben, fenyveseiben, gesztenyéseiben mindvégig érezzük.

A környező hegyekről gyönyörű kilátás nyílik a Kisalföldre, az Alpokra, a Fertő-tóra és a Schneebergre.

Rövid története:

Ez a több mint 800 éves falu sok viszontagságon és változáson ment keresztül, míg eljutott napjainkban létező formájába. Már a 12. században találtak erről a településről szóló írásos emléket. Túlnyomó részben német lakta terület volt, elenyésző magyar lakossal. A 19. században kétszer is járvány sújtotta a festői szépségű falut, majd a két világháború is nyomott hagyott rajta. A II. világháború vége után egy évvel a németnyelvű lakosság kitelepítésre került, és Ágfalva teljes mértékben magyar területté válhatott. Népszavazás által maradhatott Magyarország része, így a mai napig gyönyörködhetünk történelmi és természeti kincseiben.

Tájház:

Egyetlen létesítményben gyűjtötték össze Ágfalva történetét és emlékeit. A régi használati tárgyaktól kezdve a mezőgazdasági és egyéb eszközökön át, az épületrészekig mindent eredeti formájában őriztek meg. A bent található életnagyságú babákon az ágfalvi néphagyományokhoz hű, eredeti ruhák láthatóak. Fényképeken lehet megtekinteni Ágfalva múltját, amely által betekintést nyerhetnek az idelátogatók a falu régmúlt, mindennapi életébe.

Szálljon meg a Vadvirág Panzióben és látogasson el Ágfalvára!

Turisztikai értékei:

  • evangélikus templom, mellette Hősök kertje
  • Szent György katolikus templom
  • Milleneumi emlékmű
  • Hősi emlékmű
  • 1848-as emlékmű
  • Baracsi László felkelő emlékműve
  • A kitelepítettek emlékműve
  • A népszavazás emlékműve
  • Német nemzetiségi múzeum és tájház

Soproni Tűztorony

Sopron nevezetességei között különleges helyet foglal el a Fő téren álló Tűztorony. A város egyik legfontosabb műemlékének számít, mert Sopron Magyarországhoz való hűségét jelképezi. A torony tövében található Hűség kapuja az 1921-es népszavazásra emlékezteti az ide látogatókat; ebben az évben szavaztak Sopron és másik nyolc település lakói arra, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni, nem pedig Ausztriához.

A jelenkori turisták által meglátogatott Tűztorony azonban már nem az első változat. Az eredeti torony leégett 1676-ban, és a város akkori döntésének köszönhető, hogy a barokk építésű Tűztorony ma is Sopron látnivalói közé tartozik.

A Soproni Tűztoronyban régen toronyőri feladatokat láttak el. A körfolyosón strázsáló őr színes zászlóval tudatta a lakókkal, ha valahol tűz ütött ki. Később a toronyőrhöz csatlakozott három trombitás jelezte ellenség, illetve borszállítmány közeledését, valamint az idő múlását is.

A Tűztoronyba látogatók is megcsodálhatják azt a panorámát, amelynek látványában az egykori toronyőrök osztozhattak: majd’ 200 lépcső vezet fel a körfolyosóra, ahonnan belátható a hűség városa.

Kastélylátogatás – a nagycenki Széchenyi-kastély

Panziónk látnivalókban rendkívül gazdag környéken helyezkedik el. E látnivalók közül kiemelhető Nagycenk, Széchenyi István faluja. A Világörökségi bizottság a Fertő tavat és az azt övező településeket 2011-ben, mint kultúrtájat vette fel listájára.

Nagycenken a Hársfasor, az Ybl Miklós tervezte Szent István templom, a Széchenyi Mauzóleum és természetesen legkiemelkedőbb látnivalóként a Széchenyi-kastély említhető.

Lenyűgöző vidéki kastélyaink sorában is kitűnik a nagycenki Széchenyi-kastély. Az épületegyüttes építése 1750 körül indult, a középső homlokzaton még ma is látható a Széchényi-címer. Hazánk első számú könyvtárának megteremtője, Széchényi Ferenc átépíttette a kastélyt, klasszicista dekorációs elemeket helyezve el rajta. Végrendeletében a cenki birtokokat fiára, Istvánra hagyományozta, aki kibővíttette, felújítatta a Széchenyi-kastélyt. Két új szárnyat emeltetett, ahova már beépítették a kor vívmányainak számító gázvilágítást, fürdőszobát és illemhelyet.

A későbbiekben a kastélypark növényritkaságokkal is gyarapodott. Sajnos a második világháború rombolásai a kastélyt sem kímélték, mely 1945-ig maradt a Széchényi-család birtokában.

Fertő-tó

A Fertő-tó (németül Neusiedler See) Sopron irányából rövid idő alatt megközelíthető autóval vagy akár biciklivel is. A világörökségek listáján is szereplő tavat érdemes legalább egyszer meglátogatniuk a környéken tartózkodó turistáknak, hiszen számos kellemes időtöltésre van itt lehetőség.

A kényelmesebb programra vágyók a fürdőzés mellett sétahajóval is bejárhatják a tavat, amelynek nagyobbik része Ausztria részét képezi. A Fertő-tó magyarországi szakasza a Fertő-Hansági Nemzeti Parkhoz, míg az osztrák partvidék a Neuseidler See – Seewinkel Nemzeti Parkhoz tartozik.

Emellett az aktívabb kikapcsolódásra vágyóknak lehetőségük van kajakkal is bejárni a tó legeldugottabb szegleteit is, ahol a nádasokkal szabdalt víztükör kiváló életteret nyújt számos élőlény számára. A kerékpározás szerelmesei sem maradnak program nélkül, a Fertő-tó magyarországi és ausztriai szakaszán is kiváló minőségű bicikli utak révén akár az egész tavat körbe lehet tekerni, az út során nem kell különösebben nagy szintkülönbséggel számítani, így akár gyerekekkel is komolyabb megerőltetés nélkül bele lehet vágni egy tó menti bringatúrába.

A fertődi Esterházy-kastély

A Soprontól mindössze 26 km-re található Fertődre is érdemes ellátogatniuk az építészet iránt érdeklődő vendégeknek. A magyar Versailles-ként is emlegetett Esterházy-kastélyt 1722-ben kezdték el építeni, végső formáját 1766-ra nyerte el. A barokk és rokokó stílusjegyekkel ellátott épületegyüttes 126 szobával rendelkezik, a gazdagon díszített falak között járva az embernek olyan érzése van, mintha egy időutazáson venne részt.

A kastély a magyarországi főúri családról, az Esterházy családról kapta a nevét. A fertődi épület kulturális, művészeti, társadalmi fénykora Esterházy Miklós herceghez kapcsolódik, aki az 1780-as, 1790-es években számos ünnepség révén emelte Fertőd és az Esterházy-kastély pompáját, a herceg zene iránti rajonságának köszönhetően az osztrák zeneszerző, Joseph Haydn is alkotott e falak között.

Az épületegyüttes a renoválási munkálatoknak köszönhetően ma is kiváló állapotban tekinthető meg, a hozzá tartozó díszudvar is festői látványt nyújt. Ön se hagyja ki a Sopron környéki túrák alkalmával a fertődi Esterházy-kastély megtekintését.

Sopron, a hűség városa

Miért érdemes Sopronba látogatni? Számtalan okot tudunk felsorolni, miért is szeretjük annyira ezt a várost, lássunk néhányat ezek közül!

Az egyik fontos tényező, hogy ez a város jelentős szerepet játszott Magyarország történelmében és ennek nyomait a mai napig igyekszik őrizni. Rengeteg műemléket és múzeumot tekinthetünk meg, ha Sopronban szállunk meg és töltjük el szabadidőnket. Sopron a második leggazdagabb város műemlékek terén, épp ezért érezhetjük itt magunkat kicsit úgy, mintha visszacsöppentünk volna az időben. Kilátóhelyekben, illetve a kulturális programokban is jeleskedik ez a viszonylag kicsinek mondható városka. Nem utolsó sorban a gyönyörű táj és a helyiek kedvessége is amellett szól, hogy ellátogassunk erre a különleges helyre.

Ha egy élményekkel teli utazásra vágyik, mindenképpen érdemes Sopront választania. A Vadvirág Panzió és Étterem abban igyekszik segítséget nyújtani, hogy a Sopronba látogatókat a lehető legjobb módon megismertesse a várossal és annak szépségeivel. Fedezze fel Ön is Sopron mesés városát és foglaljon szállást nálunk!

soproni szálllás

Kiránduljon a Soproni-hegységben!

Sopron közelében megannyi látnivaló akad, többek között Sopron maga! Tekintsen le a hűség városára a Soproni-hegység egyik legnépszerűbb turisztikai helyszínéről, a Károly-kilátóból!

A kilátó autóval mindössze 19 percre van Panziónktől, ám túrázni vágyóknak is könnyed vállalkozás a kevesebb, mint 10 km-re lévő magaslat.

A Károly-magaslatot és a rajta lévő kilátót egy soproni nyomdászról, Romwalter Károlyról nevezték el. A 398 m magas Váris-hegyen saját költségén fa kilátót építettet 1876-ban, melyet a Városszépítő Egyesületnek adományozott, így tiszteletére nevezték el a Váris-hegyet Károly-magaslatnak.

Az időjárás viszontagságai meglehetősen megviselték a fa szerkezetet, így 1902-ben új fatornyot emeltek a régi helyére. Az Egyesület már ekkor is valami örökérvényűbbre gondolt, de az anyagiak szerint ekkor ez nem volt lehetséges.

A végleges, ma is látható 23 m magas kilátó 1936-ban készült el, a híres soproni építész, Winkler Oszkár tervei alapján. Az épületben számos kiállítás megtekinthető, és belépő fejében széttekinthetünk a kétszintes tetőteraszról is: egész Sopront beláthatjuk, sőt, tiszta idő esetén még akár Rax és Schneeberg hófödte csúcsai is szemünk elé kerülhetnek!

Járja be Sopron mesés tájait, és foglaljon szállást a Vadvirág Panzióben!


soproni szállás

A soproni Bolondvár

Sopron városában járva rengeteg történelmi emléket tekinthetünk meg, de ezúttal mégis egy új épületet ajánlunk látogatásra. Habár az épület 2010-ben lett befejezve, mégis egy középkori vár stílusjegyeit és anyagait hordozza magában.

Emiatt a különös „múlthozragadt” megjelenés miatt tartották a Taródi-vár tulajdonosát és építőjét bolondnak, ennélfogva a várat Bolondvárnak csúfolták. Ha építészeti jelentőségét nem is mindenki látja be, története mindenképpen érdekessé teszi a várat.

Taródi István 1951-ben vette meg a telket, amin ma a vár áll, ahol először egy favár épült fel. Még 1945-ben kezdte el szülei telkén, és a nyolc méter magas, használt faanyagokból épült várat apránként áthordta Felsőlövérekre. 1959-ben úgy döntött, hogy a várat átépíti kővárrá. Saját maga dolgozott a váron, példátlan munkakedvvel és elszántsággal. Körülbelül 150-200 vagonnyi követ szállíttatott a helyszínre, és döntő többségben egyedül építkezett, időnként egy-két segítővel. Az építkezést egészen haláláig, 2010-ig folytatta.

A labirintusszerű építmény ma nyitva áll a látogatók számára, megtekinthető a Taródi által berendezett kiállítás, egykori várúri régiséggyűjtemény, és amatőr művészek alkotásai is. Mindemellett pedig a várkert is sétára hívogat egzotikus örökzöldjeivel és szelídgesztenyefáival.

Ha Sopronban jár, látogasson el a Taródi-várhoz is, és foglaljon szállást a Vadvirág Panzióben!


soproni látnivalók

Biciklizze körbe a Fertő tavat!

Most, hogy egyre jobb az idő, a kerékpározás szerelmesei nyeregbe pattanhatnak, és kitűnő kerékpár utakat találhatnak a Fertő tó körül.

Akik a mozgás mellett a természeti kincsekben is gyönyörködnének, azoknak jó szórakozással egybekötött tanulmányi kirándulás is lehet egy kerékpár túra, ahol akár 3-4 napon keresztül élvezhetik a természet nyugalmát.

A merészebbeknek extrém erdei túrázásra is van lehetőség Sopronban. Iskolai csoportoknak, baráti társaságoknak is kitűnő túra lehetőség lehet a tó megkerülése, és annak környékén a látványosságok megtekintése.

A Fertő tó körüli kerékpár túra alkalmával megtekinthető többek között: Sopron, a felsőrákosi Kőfejtő, az ausztriai Seewinkel Nemzeti Park szikes tavai, és madarai, továbbá a Páneurópai Piknik emlékhely.

Egy ilyen hosszabb lélegzetű túrához nem árt, ha közeli, lehetőleg soproni szállást találunk, ami kényelmes, jó áron kínálja szobáit, és változatos szolgáltatásokkal várja a természetjárókat.

A Panzió Vadvirág az ideális soproni panzió, ha Ön is erre a vidékre látogat családjával,

Fedezze fel kerékpárral a természet kincseit Sopron környékén, tervezzen biciklis osztálykirándulást, baráti összejövetelt, kalandos túrákat. Még nem talált szállást? Foglaljon szobát a Vadvirág Panzióben! Aktuális ajánlatainkért hívjon minket bizalommal! Kollégáink örömmel állnak rendelkezésére!


soproni látnivalók

Ha Sopron, akkor Storno-ház

A Sopron városába látogatóknak bizony nem könnyű válogatni a látnivalók közül. Nem is csoda, hiszen a hűség városa Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki települése. Nem meglepő tehát, hogy műemlékvédelem alatt áll a város területének több mint fele. A soproni Storno-ház is egy, a megannyi megbecsült műemlék közül.

A ma múzeumként, alatta pedig étteremként funkcionáló épület atyja, Storno Ferenc svájci származású, de a magyarországi Kismartonban született 1820-ban. Hamar vissza kellett kerülnie Bajorországba, ahol 25 éves koráig kéményseprőként kereste kenyerét. Ezen korszakába érve viszont rokonai keresésére indult. Az uticél Pozsonyon át Pest lett volna, de egy téves útbaigazításnak hála Sopronban kötött ki. Természetesen itt már felmerül a kérdés, hogy miképp tett szert egy kéményseprő egy ilyen gyönyörű házra. A válasz az, hogy Storno Ferenc kiváló művészi érzékkel volt megáldva. Kemény munkája mellett képezte magát Steinacker Károly, soproni akadémiát végzett rajziskolai tanár szárnyai alatt. Egyre ismertebb lett a neve, tanulmányainak mestere halála vetett véget. Feleségül vette egykori mestere özvegyét, magára vállalva tartozásaikat és két gyermeküket is. A vállalkozás rendbetétele után mostohafiára bízta a céget, ő maga pedig Sopronból Bécsbe ment, hogy tovább képezze magát.

A Fő tér északnyugati sarkán álló házat 1872-ben vette meg és a historizmus modorában alakította át. (Ez az épület adott szállást 1482-1483 telén Mátyás királynak.) A család három nemzedéke gazdag magángyűjteményt hozott létre, melyek ma Sopron város tulajdonát képezik.

Ha Sopronban jár, tekintse meg Ön is ezt a gyönyörű műemléket, és foglaljon szállást A Panzió Vadvirágban!


soproni látnivalókAz Étterem

Az Étterem

Éttermünkről

Dőljön hátra árnyas teraszunkon, élvezze a szálloda előtt elterülő páratlan panorámát, a fantasztikus ízeket! Elkalauzoljuk a gasztronómia csodálatos világába. Kényeztesse el magát!

Tovább

A Panzió

A Panzió

A Panzióról

Legyen a vendégünk, töltsön el nálunk kellemes napokat, vegye igénybe szállodánk szolgáltatásait. Személyzetünk mindenben segítségükre lesz.

Tovább

Kapcsolat

Kapcsolat

Vadvirág Panzió & Étterem

Ágfalva, Magyar utca, Magyarország, 9423
Telefon: 0036-99/505-780

Asztalfoglalás
Szobafoglalás

Vadvirág Panzió & Étterem Soprontól mindössze 4 percnyire helyezkedik el. Panziónk a legszínvonalasabb szolgáltatásokkal és programokkal várja kedves vendégeit. Amennyiben kérdése lenne telefonáljon vagy küldjön üzenetet akár E-mail -ben akár online itt az oldalunkon. Elérhetőségünk